23 Lagu-Lagu Nasyid Terbaik 2016 - Dengar, Lihat Lirik & Muaturun

, , , Komen

Cover-Lagu-Nasyid-Terbaik-20165


Assalamualaikum WBT.

Selamat bertemu kembali dalam lembaran tahun baharu 2017. Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan jutaan penghargaan kepada semua pembaca yang sudi berkunjung ke blog ini. Sokongan kalian membuatkan saya terus bersemangat untuk terus mengarang dan berkongsi. Terima kasih.

Walaupun tahun 2016 merupakan tahun yang mencabar, namun saya bersyukur kerana arena nasyid tanah air terus diwarnai dengan begitu banyak sekali lagu-lagu nasyid baharu dan antara yang terbaik yang pernah saya dengari. Kebanyakan lagu yang menembusi pasaran pada tahun lalu adalah merupakan lagu-lagu generasi baharu, dengan senikata dan senilagu yang cukup indah dan unik sekali.

Seperti biasa, kriteria pilihan lagu nasyid Blog Che Ahmad adalah berdasarkan populariti, keindahan senilagu yang unik dan mudah diterima, serta keutamaan kepada senikata yang menonjolkan bait-bait zikir, salawat dan doa. Agak sukar untuk saya memilih 10 lagu yang menduduki senarai teratas kali ini kerana kebanyakan lagu-lagu yang tersenarai mendapat lebih pendedahan di media berbanding lagu-lagu lain yang tidak kurang hebatnya.

Akhir kata, sesungguhnya saya bersyukur dengan kehadiran insan-insan seni ini. Semoga arena nasyid tanah air terus meriah dan diwarnai dengan bait-bait nasihat dan dakwah untuk memberikan peringatan kepada kita yang mudah lalai dalam kita melalui kehidupan saban hari dan saban tahun. Berikanlah sokongan yang berterusan kepada industri nasyid tanah air dengan mendapatkan album serta single terbaru mereka yang original di pasaran. Terima kasih…

Terimalah…

 

~23 LAGU NASYID TERBAIK TAHUN 2016~

 

1. Adam – Faizal Tahir
2. Opick – Allah Allahu Allah
3. Iman Farrar (feat. The Malay Chanting Group) – Raqqat Ayna ya Shawqan
4. Fitri Haris – Garis Takdir
5. Wani (feat. Juzzthin) – Alhamdulillah
6. Halim Ahmad – Hai Anak
7. Mawi (feat. Syamsul Yusof) – Kalah Dalam Menang
8. Fynn Jamal – Terbang Tunduk
9. UNIC (feat. Hazamin, Hafiz Hamidun, Suhaimi, Razin) – Kita Da’i
10. Raqib Majid (feat. Waris) – Subhanallah
11. Harmonious – SyafaatMu
12. Aris Ariwatan – Jangan Menangis Habibah
13. Lah Ahmad – In the Name of Allah
14. Simfoni – Ana Muslim
15. Fadzli Far East – Lahad
16. The Mikraj - Cinta Kami 
17. Maher Zain – By My Side 
18. Aizat – Al-Masih
19. Caravan of Praise - Panggilan Mu 
20. Iman Heart – Ampunkanlah Aku
21. Fourwords – Kasih Ibu
22. Destiny – Dia Penentu Segala
23. Hazama – KekasihNya 

Playlist:

 

 

Tempat Pertama

25-rasul5Adam – Faizal Tahir

Senikata/Senilagu: Faizal Tahir | Durasi: 02:46 | Muaturun MP3

 

Lagunya cukup mudah dan ringkas namun terkandung pesanan dan nasihat global yang tertuju kepada seluruh umat manusia di dunia ini. Dalam suasana tahun 2016 yang penuh dengan persengketaan dan peperangan, lagu Adam nyanyian Faizal Tahir mengingatkan semua tentang asal-usul kita dan bahawasanya manusia, tidak kira latar belakang dan warna kulit, hakikatnya adalah bersaudara. Senilagunya juga mudah diterima dan dituturkan menjadikannya satu lagu dakwah yang cukup powerful dan sangat istimewa untuk dikongsikan.

Lagu ini dimuatkan dalam projek istimewa Astro Oasis berjudul “Inspirasi 25 Rasul” yang turut menampilkan artis-artis kontemporari lain dengan lagu-lagu dan nasihat berbentuk keagamaan.

Video:

 

Lirik:

Adam adalah yang teristimewa
Adam yang pertama menghuni syurga

Yang putih yang hitam semua dari Adam
Mengapa berperang kita dari nya seorang
Yang putih yang hitam dalam satu alam
Hayatilah hidup yang diberi Tuhan

Adam adalah bapa kita semua
Adam diturunkan dari syurga

Yang putih yang hitam semua dari Adam
Mengapa berperang kita dari nya seorang
Yang putih yang hitam semua dari Adam
Mengapa berperang kita dari nya seorang

Hayatilah hidup yang diberi Tuhan
Adam adalah bapa kita semua

 

Tempat Ke-2

Opick---Sang-Maha-Cahaya55Opick – Allah Allahu Allah

Senikata/Senilagu: Opick | Durasi: 05:05 | Muaturun MP3

 

Allahu… Opick sekali lagi menampilkan sebuah lagu yang cukup memberi getaran kepada jiwa-jiwa yang benar-benar merindukan pertemuan dengan Tuhannya. Senilagunya cukup sayu dan senikatanya pula lebih mirip kepada zikir yang menambahkan pahala tatkala bait-baitnya meniti di bibir. Allahu Allah… Semoga Allah senantiasa memberkati mas Opick dan diberikan kekuatan untuk terus menghiburkan hati-hati kudus ini.

Firman Allah SWT:

إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ إِذَا ذُكِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَإِذَا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ آيَاتُهُ زَادَتْهُمْ إِيمَانًا وَعَلَىٰ رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ

Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu (yang sempurna imannya) ialah mereka yang apabila disebut nama Allah (dan sifat-sifatNya) gementarlah hati mereka; dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayatNya, menjadikan mereka bertambah iman, dan kepada Tuhan mereka jualah mereka berserah.

(Al-Anfaal: 2)

Lagu ini ditampilkan dalam album terbaru Opick pada akhir tahun lalu iaitu Sang Maha Cahaya. Jika tidak kerana populariti lagu Adam oleh Faizal Tahir yang jauh mendahului carta nasyid tanah air, sudah pasti saya mencalonkan lagu ini di tempat pertama. Lagu ini menepati 100% kriteria nasyid yang saya cari-cari. Senilagunya begitu indah dan lihatlah sahaja liriknya, penuh dengan bait-bait zikir dan doa. Saya percaya yang lagu ini akan mula mendaki carta nasyid tanah air tahun 2017. Insya Allah.

Video:

 

Lirik:

Allah Allahu Allah
Allah Allahu Allah
Allah Allahu Allah
Allah Allahu Allah

Ya Allahu Ya Karim
Ya Allahu Ya Halim
Ya Allahu Ya Rahman
Ya Allahu Ya Rahim

Ya Allah Ya Robbana
Ya Allah Ya Robbana
Ya Allah Ya Robbana
Ya Allah Ya Robbana

Ighfir zunuubana
Nawwir quluubana
Sabbit aqdaamana
Sallimna ya Robbana

 

Tempat Ke-3

Iman-Farrar6Iman Farrar feat. The Malay Chanting Group – Raqqat Ayna ya Shawqan

Senikata/Senilagu Asal: Maher Zain | Durasi: 05:00 | Muaturun MP3

 

Pertama kali mendengar lagu ini di youtube, saya terus jatuh cinta (bukan pada penyanyi ye!) pada lagu dan bait-bait salawat yang didendangkan oleh kumpulan ini. Kekuatan vokal Iman Farrar, anak kelahiran Malaysia yang kini bermastautin di Australia ini begitu mantap sehinggakan beliau dikenali sebagai ‘voice of angel’ di kalangan komuniti muslim di sana.

Lagu nukilan asal oleh Maher Zain ini telah tersenarai di antara 100 video youtube paling banyak mendapat jumlah ‘view’ di hujung tahun 2015 dan ianya terus mendapat perhatian sepanjang tahun 2016. Semoga Iman Farrar diberikan kekuatan untuk terus berdakwah di bumi asing melalui keunikan vokal yang dianugerahkan Allah SWT.

 

Video:

 

Lirik:

رقت عيناي شوقًا .. ولطيبة ذرفت عشقًا
فأتيت إلى حبيبي .. فاهدأ يا قلب ورفقًا
صلِّ على محمد

الصلواتُ عليك يابن عبد الله
أنت رسول الله
يا حبيبي
يا نبيَّ الله ، يا رسول الله

Hatiku sarat merindui
Inginku dekat denganmu
Ku impi saat-saat di Madinah
Menghilangkan resah dijiwa
Ku ziarahmu ya Muhammad

الصلواتُ عليك يابن عبد الله
أنت رسول الله
يا حبيبي
يا نبيَّ الله ، يا رسول الله

I left all my troubles and worries
As I entered your Mosque so gently
And as I finally stood there before you
I couldn't stop my tears from falling
In your presence, oh Muhammad

الصلوات عليك يا بن عبد الله
انت رسول الله
يا حبيبي
يا نبيَّ الله ، يا رسول الله
يا طيبة جئتك صباً
لرسول الله محبا
بالروضة سكنت روحي
وجوار الحب محمد

Oh Madinah, kota barakah
Ku kembali dengan keinsafan
Kasih rindu dari hatiku
Selawat salamku untukmu

الصلوات عليك يا بن عبد الله
انت رسول الله
يا حبيبي
يا نبيَّ الله ، يا رسول الله

 

 

Tempat Ke-4

fitri-haris---garis-takdir-cd-cover5Fitri Haris – Garis Takdir

Senilagu: N/A | Senikata: N/A | Durasi: 03:48 | Muaturun MP3

 

Fitri Haris tampil dengan album terbarunya “Garis Takdir” pada tahun lalu yang memuatkan lagu terbaik ini. Senikatanya begitu mendalam dan mengusik jiwa yang pasrah terhadap segala Qada dan QadarNya. Kali pertama mendengar senilagunya seperti lagu biasa-biasa sahaja, namun setelah beberapa kali mendengarnya, ternyata lagu ini begitu indah dan istimewa.

Video:

Lirik:

Ku percayakan hidupku ini
Atas izin-Mu ku mampu tetap berdiri
Dan ku ikhlaskan segenap diri
Dalam lirih ku mohonkan petunjuk-Mu menerangi

Garis takdirku
Sebagai hamba-Mu
Slalu bersujud mengharap cinta-Mu
Hidup matiku
Di genggaman-Mu
Kupasrahkan hanya pada-Mu

Badai merintang menghalangi
Asal Engkau tetap di hati
Tiada ragu tuk jalani
Takdir ini

Ku teguhkan keimanan
Hadapi cobaan ohh
Kerna takdir digariskan
Adanya ujian
Kuatkanlah hamba

 

Tempat Ke-5

Wani---Alhamdulillah6Wani – Alhamdulillah

Senilagu: DJ Fuzz/Raqib | Senikata: Adik Viral/Zizi
Durasi: 03:27 | Muaturun MP3

Penyanyi munsyid wanita terus diketengahkan di tangga 10 teratas senarai dengan lagu Alhamdulillah oleh Wani (featuring Juzzthin Oh My English). Senilagu dan senikatanya begitu dekat dengan masyarakat nusantara walaupun tampil moden dengan selingan rap oleh Juzzthin. Muzik videonya pula berlatarbelakangkan tragedi tsunami yang menimpa penduduk Acheh pada tahun 2006 yang lalu. Vokal unik Wani begitu sesuai dengan lagu ini dan nasihat yang cuba disampaikan begitu mudah untuk dihadamkan.

Semoga mereka yang ditimpa musibah dikurniakan sebesar-besar ganjaran dan beroleh keredhaan Allah.

 

Video:

 

Lirik:

Walau genggamannya kuat
Tapi bukan milik kita
Akan terlepas jua

Tak ada yang lebih baik
Tak ada yang lebih cantik
Beroleh keredhaanNya

Kau karuniakan rasa
Cinta sesama manusia
Hadapi segala dugaan

Bila jiwa rasa lelah
Ambil nafas dan senyumlah
Kerna langit masih cerah

Ku bersyukur, Alhamdulillah 
Ku beruntung, Alhamdulillah 
Waajiburni, Alhamdulillah
Selama-lamanya

Indah cinta pada bahagia
Bila berduka tak mesra
Lagi kekal cintaNya

Bersyukur bukannya susah
Hanya bukti beribadah
Ucapkan Alhamdulillah

*Assalamualaikum kita bertemu lagi
Jodoh pertemuan syukur atas hadrat Illahi
Bertemu berpisah hari berganti pagi
Rezeki ada yang lebih itu kita nak cari

Ingat dan mengingati sesama insan
Kalau lama tak jumpa 'Man How You’ve Been Son?'
Dan belas ihsan saling mengerti
Buat apa pun pertamakan budi pekerti

Bererti lagi baik kita memberi
Kerna itu yang akan buat hidup bererti
Mengejar dunia pasti takkan adanya henti
Jauhkan dari sifat cemburu api dan dengki*

 

Tempat Ke-6

halim-ahmad-hai-anak-single5Halim Ahmad – Hai Anak

Senilagu & Senikata: Halim Ahmad | Durasi: 03:46 | Muaturun MP3

 

Tangga ke-6 senarai dimenangi oleh saudara Halim Ahmad dengan lagu Hai Anak.  Halim Ahmad telah beberapa kali berjaya tampil dalam senarai lagu nasyid terbaik yang menampilkan kekuatan vokalnya. Namun pada kali ini, penampilan vokal beliau dalam lagu Hai Anak cukup bersahaja. Apa yang menjadikan lagu ini istimewa adalah senikata dan senilagunya yang catchy sehingga mudah untuk anak-anak turut menyanyi bersama. Secara tidak langsung ia menjadi nasihat dan harapan kepada anak-anak untuk disemadikan di dalam dada mereka.

Video:

Lirik:

Hai anak
Penyejuk mata
Penawar hati
Yang duka lara
Teringatkanmu
Menghibur ayah
Juga mama

Hai anak
Kau di antara
Berjuta nikmat
Yang dikurnia
Amanah buat
Ayah dan mama
Jariah kami
Dalam menuju ke Syurga

Hai anak
Kau dibesarkan
Dengan kasih sayang
Dengan harapan
Menjadi insan
Yang beriman
Memberi manfaat
Buat seluruh umat

Hai anak
Kami tak minta
Untuk hidup mewah
Cukup sekadar
Dengan melihat dirimu
Engkau mencintai Allah

Engkau permata keluarga
Engkaulah penyejuk mata
Engkaulah penawar hati
Sungguh dikau istimewa

 

Tempat Ke-7

mawi-kalah-dalam-menang5Mawi ft. Syamsul Yusof – Kalah Dalam Menang

Senilagu: Syamsul Yusof | Senikata: Syamsul Yusof & Anwar Fazal
Durasi: 04:04 | Muaturun MP3

Kalah Dalam Menang merupakan satu lagu kontemporari yang menjadi begitu popular di setiap corong radio tanah air. Lagu gubahan Syamsul Yusof yang menampilkan vokal mantap Mawi pantas mendaki carta sepanjang tahun lalu. Lagu ini merupakan official sound track kepada filem Munafik yang turut menjadi filem Box Office nombor satu Malaysia pada tahun lalu. Mesej yang terkandung dalam lagu ini sangat bermakna dan mengajak kita untuk sentiasa merendah diri agar tidak kecundang dalam kesombongan dan keegoan terhadap Allah SWT yang boleh menjurus kepada syirik.

Tahniah Syamsul Yusof dan Mawi. Semoga terus beristiqamah dalam menghasilkan lagu-lagu keagamaan sebegini.

Video:

Lirik:

Ya Allah, Ya Rahim
Siapa lebih berkuasa?
Ya Allah, Ya Rahim
Kau, aku atau Dia?
Renungkan

Adakah kau rasa dunia isinya hanya kau yang punya
Kau fikir kau siapa?
Adakah kau lupa ataupun kau buta kau dan aku hamba
Kau fikir kau raja?
Kuasa, harta, wanita mengaburi minda, mengotori jiwa dan bicara
Bila bicara, bicaranya semua besar
Mendabik dada besar egonya

Lupa diri, lupa Pencipta Yang Maha Besar
Hatinya hitam, kelam, terbungkam
Jiwa tak tenang, kalah dalam menang

Kemewahan diri bukanlah tanda kehebatan insan

Berteduh di bumi Tuhan
Fikirkan saat nyawa ditarik keluar badan
Tiada siapapun yang tahu rahsia Tuhan
Siapa dulu pergi dulu mungkin aku, mungkin kamu

Kau katakan tunggu dulu, kau belum 50
Sedang kematian lagi mengejarmu
Kerasnya hati masih gagal mengerti
Bangunlah di malam sunyi
Bertanyakan pada Ilahi

Kalah dalam menang, hatimu takkan senang

*Aku bukan hipnotis bukan juga isis
Jauh sekali ekstrimis, aku hanya optimis
Hidup sarat protwist, sama macam sarkis
Dengan Tuhanmu jangan pernah prejudis
Dalam era penuh depresi
Sebenarnya apa yang kau cari
Kononnya nak inspirasi, huh inspirasi
Tak perlu kau tercari-cari
Bangun malam tanya Ilahi
Beribu kali kau diingati
Hidayah itu milik Ilahi*

Mari sini semua dengar ini cerita
Orang kita kata nak senang kena banyak simpan duit
Tapi Islam kata nak senang kena banyak keluarkan duit
Sedekah, amal jariah, senyumanmu itu juga satu dakwah

Orang kita kata sakit itu bala
Tapi Islam kata sakit itu penghapus dosa
Sabarlah walaupun kau sedang kecewa
Biarkan engkau miskin harta dan kuasa
Tapi jangan kau miskin jiwa

 

Tempat Ke-8

120548jx9xg66ifxif5z9y6Fynn Jamal – Terbang Tunduk

Senilagu: AG Coco | Senikata: Fynn Jamal | Durasi: 04:20 | Muaturun MP3

 

Walaupun single Fynn Jamal ini diterbitkan pada pertengahan tahun 2015, butir-butir mutiara nasihat yang terkandung di dalamnya mula disedari dan dihayati oleh komuniti nasyid bermula tahun lalu apabila ia mendaki carta nasyid tanah air. Seperti lagu Kalah Dalam Menang, lagu ini mengajak kita untuk sentiasa merendah diri walaupun telah berada di puncak kejayaan dan sedang terbang tinggi di langit. Lengguk bahasa dalam senikatanya begitu puitis disesuaikan pula dengan keunikan vokal Fynn Jamal. 

Video:

Lirik:

Bertahanlah, wahai raksa,
Jangan kau terhenti
Berpautlah, wahai nyawa,
Ini bukan mimpi
Saksikan dengan mata
Rasakan dengan jiwa;
Kau sedang tinggi

Jauhnya kau terbang
Siapa sangka?
Getir yang menghalang tak besar mana
Payah-payah semalam
Moga mudah selama

Tiap apa yang mematah tegakmu
Tiap yang menolak
Tiap yang memijak-henyak
Biar di belakangmu
Jangan dikenang
Moga dibuang dendam dan sayu

Tuhan jangan Kau izin aku lupa
Jangan Kau biarkan aku mendepang dada
Pasakkan hatiku pada kaki
Paksakan ku tunduk sehingga mati.

Tempat Ke-9

unic-kita-da-i5UNIC feat. Hazamin, Hafiz Hamidun, Suhaimi & Razin – Kita Da’i

Senilagu & Senilagu: n/a | Durasi: 03:50 | Muaturun MP3

Single terbaru UNIC – Kita Da’i – menampilkan barisan munsyid tanah air yang hebat-hebat belaka, sehebat mesej buat para pendakwah yang terkandung dalam lagu ini. Para munsyid tanah air adalah merupakan da’i yang telah memilih saluran seni nasyid sebagai medan untuk mereka berdakwah. Ternyata begitu banyak sudah lagu-lagu nasyid yang dihasilkan mereka dan menjadi peringatan buat kita semua.

Video:

Lirik:

Dari mata turun ke hati
Dari niat menjadi bakti
Walau sekecil mana
Walau sebesar mana
Terus berbudi keranaNya

Kehidupan mengajar kita erti memberi
Mewakafkan diri apa yang dimiliki
Sebagai ciptaan Allah yang terindah
Kita terdidik dengan amanah

Kita Da'i penyebar inspirasi
Dengan akhlak terpuji
Dengan fikrah yang suci
Kita Da'i bukan ntuk dihargai
Dengan ikhlas di hati
Semaraklah kalam Ilahi

Selagi mana di garis yang benar
Dakwah akan terus bersinar
Perjuangan takkan tercalar pudar
Jasad dan kalbu sentiasa berkobar

*Setiap nafas ia ibadah
Takkan mudah tak mungkin menyerah
Perjuangan takkan tercalar pudar
Jasad dan kalbu sentiasa berkobar
Kita khalifah pembela agama
Tak kira siapa walau di mana
Kitalah da'i, kitalah da'i
Ayuh semua kitalah da'i*

 

Tempat Ke-10

Raqib-Majid-feat-WARIS---Subhanallah[1]Raqib Majid feat. Waris – Subhanallah

Senilagu & Senilagu: n/a | Durasi: 03:42 | Muaturun MP3

 

Sebuah lagi lagu single yang berjaya menduduki senarai lagu nasyid terbaik 2016 adalah lagu dendangan Raqib Majid & Waris dengan rentak lagu reggae yang cukup catchy. Senikatanya pula terkandung zikir yang menambahkan pahala. Satu kelainan yang mudah diterima peminat nasyid tanah air. Tahniah Raqib dan Waris!

Video:

Lirik:

Indah semua ciptaan-Nya
Ini semua dari-Nya
Jangan pernah berat 'tuk bersyukur
Tak perlu bayar tak perlu merungut

Terima kasih kerana-Nya
Menyatukan kita semua
Apa yang jadi itu kurnia
Tak perlu bayar tak perlu merungut

Jelas segala semua sempurna
Indah ciptaan segala dari-Nya

Subhanallah
Subhanallah
Kasih-Mu Allah
Subhanallah

Ku tahu jalannya
Kamu tahu jalanmu
Kita semua setara
Tiada beza semua manusia

*Marilah kita terus-terus memuji
Tak kira walau satu tika diuji
Laluilah dan ucap Allah Maha Suci
Nikmat disyukuri di langit dan di bumi
Dan bersyukur dengan ikhlas selalu tuk memberi
Itulah kunci pada pintu rezeki
Bererti mensucikan budi pekerti
Berterima kasih aku mendapat rezeki*

 

Tempat Ke-11

harmonious-syafaatMu_thumb2Harmonious – SyafaatMu

Senilagu: Bazli UNIC | Senikata: Hadi Harmonious | Durasi: 04:24 | Muaturun MP3

 

Lagu ini menjadi begitu popular tatkala kita menyambut Maulidur Rasul pada tahun lalu. Lagu SyafaatMu dendangan Harmonious yang merupakan anak didik Bazli UNIC ini menampilkan bait-bait salawat untuk kita hadiahkan kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW. Lagu yang bertenaga ini mengingatkan kita akan Hari Pembalasan di mana Nabi Muhammad SAW akan hadir memberikan syafaat kepada umat Baginda yang terpilih. Semoga kita menjadi umat Nabi Muhammad SAW yang sebenar-benarnya.

Video:

Lirik:

Semuanya ketakutan
Dihari perhitungan
Hari pembalasan
Suratan amalan

Kaulah pembela
Umat berdosa
Dikabulkan doa

الصلوة والسلام
عليك يا رسول الله
عليك يا حبيب الله
عليك يا نبي الله
الصلوة والسلام
عليك يا بدر التمام
عليك يا نور الظلام
عليك يا خير الأنام


Ku harap syafaat
Di hari akhirat
Ku dambakan berkat
Amalkanlah berselawat

Syafaatmu…
Membawa kami
Untuk ke syurga

 

Tempat Ke-12

Aris-Ariwatan-Jangan-Menangis-Habiba[1]Aris Ariwatan – Jangan Menangis Habibah

Senilagu & Senikata: n/a | Durasi: 04:58 | Muaturun MP3

 

Aris Ariwatan!!! Siapa tak kenal dengan lagenda rock tanah air ini yang pernah menggegarkan arena musik dengan lagu Lamunan Terhenti. Kini beliau tampil dengan lagu Jangan Menangis Habibah yang dimuatkan di dalam album Kerna Cinta. Lagu yang ditujukan kepada kaum muslimah ini terkandung dodoian cinta dalam ketegasan seorang suami yang menyayangi isterinya. Senikatanya begitu bersahaja namun terkandung nukilan yang begitu berharga buat pedoman para wanita yang bergelar isteri. Lagu yang sangat rare!

Video:

Lirik:

Kemari sini Habibah
Lepaskan gundah gulana
Izinkanku mendengar
Resah jangan terus dibiar

Jangan menangis Habibah
Penatmu itu ibadah
Isteri yang taat setia
Syahidlah ganjarannya

Teladanilah wahai wanita
Betapa tabah Siti Khadijah
Luhurnya hebatnya Fatimah

Teladanilah wahai wanita
Selautan ilmu Siti Aisyah
Kudusnya taqwanya Rabiatul Adawiyah

Solat lima waktu
Puasa di Ramadhan
Taati suamimu
Maruah dipertahan

Sabdanya pilihlah
Syurga mana
Pintu mana
Yang kau suka

 

 

Tempat Ke-13

Lah-Ahmad-Sempurna--Terbaik5Lah Ahmad – In the Name of Allah

Senilagu & Senilagu: Lah Ahmad | Durasi: 04:31 | Muaturun MP3

 

Lah Ahmad tampil segar dengan album terbaru Sempurna & Terbaik yang dilancarkan pada akhir tahun lalu. Antara lagu yang dimuatkan adalah lagu dwi-bahasa In the Name of Allah. Saya sangat mengkagumi insan seni yang berbakat ini. Begitu banyak lagu-lagu keagamaan berentak R&B (yang begitu dekat dengan hati saya) telah dihasilkan oleh beliau sejak beliau berhijrah. Alhamdulillah syukur…

Audio:

Lirik:

Ku tak mampu berdiri tanpaMu
Ku tak mampu bernafas tanpaMu
Tak mungkin ku kenal erti cinta
KepadaMu ku mohon keampunan diriku
Jiwaku hariku untukMu

Di bawah kebesaran namaMu
Aku memohon perlindunganMu
Jiwa yang tenang sentiasa bersamaMu
Selawat serta salam buat Nabi junjungan
Yang mulia mengajar demi cinta

In the name of Allah
In the name of Allah
In the name of Allah
Ya Rahmanu Ya Rahim

Setiap gerak langkah namaMu
Berzikir hanya pada Yang Satu
Bersyukur dengan segala nikmatMu
Segala sesuatu yang bermula denganMu
Terjaga sampai ke syurga nanti…

Just when I’ve lost my way again
You showed me the way
Maybe I was blind and so undeserving
Until the end I’ll find the time
Still praying for more

Dengan nama Allah
Dengan nama Allah
Dengan nama Allah
Ya Rahmanu ya Rahim

 

Tempat Ke-14

simfoni-ana-muslim_thumb2Simfoni – Ana Muslim

Senilagu & Senikata: Imtiaz Simfoni | Durasi: 04:47 | Muaturun MP3

 

Ana Muslim merupakan antara lagu kegemaran saya dalam senarai kali ini. Ia serba-serbi menepati ciri-ciri lagu nasyid yang baik dengan mesej yang mudah dihadamkan dan lirik yang mengetengahkan bait-bait doa. Sesungguhnya kita adalah Muslim yang berikrar setia di atas agama ini dan tujuan kita tidak lain dan tidak bukan adalah untuk beroleh keredhaanNya.

Video:

Lirik:

Tiada Tuhan yang disembah
MelainkanNya Allah Yang Esa
Nabi Muhammad pesuruhNya
Yang diutuskan kepada semua

Aku berbangga dengan Islam agamaku
Dan ku bersyukur dilahirkan di dalamnya
Aku memohon petunjuk dan hidayahMu
Bimbinglah daku menuju ke Syurga

Radhitu billahi rabba
Wa bil islami dina
Wa bi Muhammad nabiyya wa rasula
Ana Muslim

Tunaikanlah perintah Allah
Jauhilah segala laranganNya
Jadilah insan yang berguna
Kepada Tuhannya dan jua agama

Al-Quran dan As-Sunnah jadikan panduan
Jadi penyuluh dalam kehidupan
Peliharalah ia dengan sebaiknya
Itulah pesan Rasul yang tercinta

Beramallah dikau seperti hari esok kau telah tiada
Bekerjalah dikau seperti kau kan hidup untuk selamanya
Lihatlah betapa besarnya kurniaan Yang Maha Esa
Nikmat yang mana harus kau dustakan?
Bersyukurlah… bersyukurlah…

Ku mohon padaMu ya Ilahi
Tetapkanlah ku di jalan ini
Berikanku ketabahan hati
Kekuatan diri

Allahu ghayatuna,
Muhammad rasuluna,
Islam dinuna...

 

Tempat Ke-15

fadzli-far-east-lahad_thumb2Fadzli Far East – Lahad

Senilagu: Fadzli Far East | Senikata: Ito Lara
Durasi: 04:29 | Muaturun MP3

Lahad adalah sebuah lagu yang cukup menginsafkan hasil nukilan puitis Ito Lara dan persembahan vokal yang mantap oleh saudara Fadzli Far East. Ia mengingatkan kita tentang liang lahad yang senantiasa memanggil-manggil jasad kita yang tidak bernyawa saat kematian datang menjemput kita, yakni pada bila-bila masa sahaja.

Video:

Lirik:

Sudahkah kita sudah bersedia
Untuk hadapi hari kematian
Jasad terbujur kaki terlunjur
Dan mata pun terpejam tangan berkiam

Tinggallah harta sanak saudara
Nama dan pangkat tiada guna
Hanya amalan yang dibawa bersama
Sebagai bekal bertemu Yang Esa

Tubuh yang dingin diberikan mandi
Air dijirus berulang kali
Berkapur barus dan air mawar
Serbuk cendana dan minyak attar

Kain dan kapas berwarna putih
Itu pakaian yang telah dipilih
Jasad dikafan berlapis-lapis
Diiring esakan suara tangis

Selesai dikafan dan disembahyang
Berbaris semua orang tersayang
Menadah tangan doa dibacakan
Lalu diusung ke perkuburan

Lahad ternganga menunggu mangsa
Khidmat terakhir insan di dunia
Apakah menjadi taman di syurga
Ataukah gerbang ke pintu neraka

 

Tempat Ke-16

the-mikraj_thumb2The Mikraj – Cinta Kami

Senilagu & Senikata: Hafiz Hamidun | Durasi: 03:51 | Muaturun MP3

 

Agar sukar untuk dipercayai tiada lagu dendangan saudara Hafiz Hamidun yang tersenarai kali ini setelah beliau tersenarai pada setiap tahun. Namun, sentuhan komposer ternama ini disampaikan melalui kumpulan The Mikraj dalam lagu Cinta Kami. Lagu ini mengisahkan kecintaan terhadap Rasulullah SAW.

Video:

Lirik:

Adakah ruang untuk
Kami singgah di hatimu
Menjadi tetamu Mu
Yang kerdil

Cukupkah waktu untuk
Kami meluah segalanya
Yang terbuku

Cinta kami
Tiada pernah terhenti
Belum pernah mencukupi
Kasih sayang yang abadi
Jadi bukti rindu kami
Padamu selama-lamanya
Insan mulia terulung
Dikaulah pembela
Penyeri yang teragung
Ya Rasulallah

Masihkah punya daya
Walau terpaksa merangkak jauh
Datang mempersembahkan

Segala pujian dan selawat
Untukmu penghulu ummat
Ya Muhammad
Bawa sejuta rahmat
Ya Habibi Ya Mustofa

 

Tempat Ke-17

Maher-Zain-One-Album5Maher Zain – By My Side

Senilagu & Senikata: Moh Denebi & Maher Zain | Durasi: 03:00 | Muaturun MP3

 

Seterusnya di tangga  ke-17 kita dihidangkan dengan lagu dari luar negara dendangan insan yang tidak asing lagi iaitu Maher Zain melalui album terbaru beliau yang berjudul ‘One’. Lagu By My Side digubah dengan senilagu yang dekat dengan jiwa remaja agar mesej yang terkandung di dalamnya mudah diterima generasi ini. Satu lagi lagu yang bakal mendaki carta nasyid tahun 2017!

Selain lagu By My Side, album One turut memuatkan pelbagai lagi lagu-lagu yang tidak kurang hebatnya seperti Jannah, Close To You, One Day, Allah Ya Moulana, Let It Go, Medina dan lain-lain lagi. Sungguh amat berbaloi untuk memiliki album ini!

Video:

Lirik:

Sometimes I can’t see
Where I’m supposed to go
Sometimes I speed up
When I should take it slow

But through all my hard times
When I lose my way
You’re concealing my mistakes

I know You’re always by my side
Never turning out Your light
When I need You most Your stars will shine

When I’m out there in the darkest place
Worn and tired
I can still see You illuminate
All my skies

When it feels like I’ve fallen too far from You
There You, there You, there You are
Guiding me through

Whenever I feel down
You can lift me up
Turning my life around
With Your love

No matter how rough it gets
I can wear a smile
‘Cause Your mercy never dries

Ain’t nobody, no no nobody
That knows me like You do
Ain’t nobody who makes me feel this way
Got no worries, no no worries
About anything
Cause I know You’re always there, oh

 

Tempat Ke-18

25-rasul6Aizat – Al-Masih

Senilagu & Senikata: Aizat Amdan | Durasi: 03:56 | Muaturun MP3

 

Selain lagu Adam oleh Faizal Tahir yang ditampilkan dalam album istimewa Astro Oasis Inspirasi 25 Rasul, terdapat sebuah lagi lagu yang tidak kurang hebatnya iaitu lagu Al-Masih oleh Aizat Amdan. Ia adalah sebuah lagu tribute untuk junjungan kasih kita Al-Masih Nabi Isa Ibnu Maryam A.S. yang tidak pernah kita lupakan dan dirindui selalu...

Video:

Lirik:

Kau adalah pembawa cinta
Memberi hikmah seadil adilnya
Menjadi hambanya yang setia
Walaupun dari buaian
Sememangnya engkaulah Rasul

Yang teristimewa di saat lahirnya
Seperti Adam cara dikau dicipta
Membawa berita dan khabar gembira
Kan ku tunggu akhirnya nanti
Kau kembali

Siti Mariam ibu mu yang ternama
Imannya terjaga di saat pertama
Dituduh dan dicemuh membimbing kamu
Pengorbanan yang mulia
Hingga sampai waktu lahir mu

Kau teristimewa di saat lahirnya
Hanya bersujud pada Tuhan yang satu
Kini di Syurga kau hidup bersamaNya
Kan ku tunggu akhirnya nanti
Kau kembali memimpin kami

Kau membawa cinta
Seadil-adilnya
Kurniaan Illahi
Kan ku tunggu akhirnya nanti
Kau kembali

 

 

Tempat Ke-19

caravan-of-praise_thumb4Caravan of Praise – Panggilan Mu

Senilagu & Senikata: Andy Flop Poppy & Erwan Muhibbain
Durasi: 05:07 | Muaturun MP3

 

Sebuah lagi lagu rare oleh sekumpulan artis tanah air yang sudah tidak asing lagi. Caravan of Praise adalah merupakan satu kumpulan seni dakwah yang terdiri daripada Baba Andy Flop Poppy, Erwan Muhibbain, Adeeb Nahar, Syech Razie, Hafiedz Udu dan Azhar Hilmi. Lagu Panggilan Mu mengisahkan perjalanan mereka menziarahi kota suci Makkah Al-Mukarramah apabila telah sampai seru panggilan-Nya untuk menunaikan rukun Islam yang kelima.

Video:

Lirik:

Labbaikallahumma Labbaik
Labbaika Laa Syarikalaka Labbaik
Innalhamda Wal Ni'mata
Laka Wal Mulk Laa Syarikalak

Hamba datang kepada Mu
Sujud aku di depan Mu
Hanya untuk bersama Mu
Hanya untuk bersama Mu

Dari jauh beribu batu
Membawa hati yang lalu
Ku serah semua pada Mu
Segala hanya untuk Mu

Harapan ku hanya satu
Dapat bersama Mu dan kekasih Mu
Di alam yang baru
Di alam yang satu

Panggilan Mu aku rindu
Panggilan Mu aku sahut
Panggilan Mu aku dengar
Panggilan Mu bawa sinar

Hamba Mu telah datang menyambut panggilan Mu
Hamba Mu telah datang menyambut panggilan Mu
Ya Rahman Ya Rahim
Ya Allah Ya Rabbi

 

Tempat Ke-20

iman-heart6Iman Heart – Ampunkanlah Aku

Senilagu & Senikata: Jasz | Durasi: 04:27 | Muaturun MP3

 

Walaupun kita telah berada di tangga ke-20, lagu Ampunkanlah Aku oleh Iman Heart tidak kurang hebatnya dan masih menjadi antara lagu nasyid terbaik pada tahun lalu. Ia menampilkan senikata yang cukup puitis dan menginsafkan jiwa-jiwa keliru yang sedang mencari jalan pulang menuju keampunan-Nya.

Video:

Lirik:

Tuhanku Kau berikanlah aku
Petunjuk dan hidayah-Mu
Agar aku tak keliru
Dengan dunia-Mu

Kau ampunkanlah aku
Segala dosa-dosaku
Yang ku lakukan dahulu
Ampunkanlah aku

Aku masih lagi mencari
Makna erti hidup ini
Apakah yang aku inginkan
Dalam kehidupan ini
Hanya semakin mencabar
Oh ho..

Aku masih lagi mengharap
Agar ku temu jalan-Mu
Jalan yang akan membawa
Aku bertemu dengan-Mu
Tuhan Kau Yang Maha Satu
Oh ho..

Aku masih lagi di sini
Masih menanti yang pasti
Andai dugaan melanda
Aku teruskan perjuangan
Demi menuju syurga-Mu
Oh ho..

 

Tempat Ke-21

fourwords-kasih-ibu5Fourwords – Kasih Ibu

Senilagu & Senikata: n/a | Durasi: 04:45 | Muaturun MP3

 

Single pertama kumpulan Fourwords yang mula bertapak dari UiTM Dungun ini merupakan lagu yang begitu sayu yang mengingatkan saya kepada lagu legend Selamat Tinggal Ibuku oleh kumpulan nasyid cilik Soutus Sofwa sewaktu berada di zaman tadika dahulu.

Semoga Allah mengasihi ibu kami sebagaimana mereka mengasihi dan mendidik kami sehinga dewasa.

Video:

Lirik:

Kau srikandi
Penawar hati penyejuk sanubari
Tanpamu di sisi siapalah diri ini
Hidupku tanpa haluan

Mentari pagi menyinari alam maya
Memberi cahaya bagi sebuah kehidupan
Begitulah ibu mendidik berkorban
Demi keluarga tercinta

Keringatmu terbit dari kesungguhan
Berbakti kepada keluarga tercinta
Usahamu tiada penghujungnya
Hadirmu memberiku sokongan
Dan kasih sayang pada kami

Daku kirimkan doa ini pada Ilahi
Agar ibu dirahmati sepanjang hayat ini
Tidak terbalas jasamu
Oh ibu..

 

Tempat Ke-22

destiny-dia-penentu-segala6Destiny – Dia Penentu Segala

Senilagu & Senikata: G-Nola | Durasi: 04:31 | Muaturun MP3

 

Lagu Dia Penentu Segala oleh kumpulan Destiny merupakan lagu yang cukup indah dan menjadi pengubat duka buat jiwa-jiwa yang sedang diuji. Semoga kalian tabah mengharungi apa jua dugaan hidup dan ketahuilah bahawasanya Dia lah Penentu Segala. Di sana nanti ternanti pengakhiran yang membahagiakan jika kalian ketemu dengan hikmah ujian ini.

Video:

Lirik:

Ku serah padamu Tuhan tiap ketentuan
Dan aku panjatkan doa agar Kau jagakan
Diriku, hatiku, menghadap ke wajahMu
Buatku tenang

Tiap yang ada di sini, Tuhan menadahkan
Hidup nan serapuh ini, telah direncana
Tak ada milikku hanya Kau pinjamkan ku
Agar ku hargai

Setiap masa bergulir yang tak pernah kembali
Jangan ku isikan yang hampa
Selagi masih ada nyawa, inginku insafi
Tuhanku ampunkan dosaku

Langit ku atas dunia
??? rohimin
Keringat ibu dan ayah, kasihnya sejati

Doaku panjatkan kepada-Mu Tuhanku
Ampuni ibuku
Ampuni ibuku, ampunkanlah ayahku
Tuhan ampunkanlah mereka

Andai ada waktu lagi
Aku tak akan berhenti
Dari segala dosa

Tuhan tidak menyenangi
Orang-orang yang melakukan kerosakan di atas dunia

 

Tempat Ke-23

25-rasul15Hazama – KekasihNya

Senilagu: Anas Amdan | Senikata: Terry Salim | Durasi: 04:31 | Muaturun MP3

 

Lagu terakhir di dalam senarai kali ini adalah sebuah lagi lagu yang turut ditampilkan dalam album Inspirasi 25 Rasul Astro Oasis iaitu Lagu KekasihNya oleh Hazama. Berada di tempat terakhir tidak bermakna lagu ini kurang istimewa. Senikatanya cukup bermakna dan senilagu dendangan vokal mantap Hazama begitu menyentuh hati yang merindukan Muhammad SAW.

Video:

Lirik:

Kau adalah cahaya dalam hidup ku
Memberi kebenaran
Amali untuk semua

Setiap kata gerak-geri mu
Menjadi petunjuk perjalanan ini
Hanya engkau yang satu kekasihNya

Ya Rasul Allah
Kekasih Allah

Memberi erti kehidupan ini
Dengan rahmatNya kau bimbing kami semua

Sallallahualaihi wasallam
Sejahteralah keatas dirinya

Ya Nabi salamun alaik
Ya Rasul salamun alaik
Muhammad Al-Mustofa

Ya Rasul Allah
Ya Habiballah

Memberi erti kehidupan ini
Dengan rahmatNya kau bimbing kami semua

Menjadi petunjuk perjalanan ini
Hanya engkaulah kekasihNya

Ku doakan saatnya bertemu
Disisimu ya Rasulallah

Blog ini adalah sebuah blog peribadi, dilindungi oleh Creative Commons © 2015 |