Ader seorang guru tadika yg tidak percaya wujudnya Tuhan dan die pun berfikir bagaimana nak brainwash kanak2 di tadika tersebut supaya tak percaya wujudnya Tuhan. Die pun mendapat satu akal...

Guru tadika : Anak2, nampak tak pen ni?
Anak2 : Nampak cikgu.
Guru tadika : Pen ade kan?
Anak2 : Ader cikgu.

Kemudian guru tadika tadi memasukkan pen tu dalam poket die, kemudian bertanya lagi..

Guru tadika : Anak2, nampak tak pen?
Anak2 : Tak nampak cikgu.
Guru tadika : Pen ade tak?
Anak2 : Takder cikgu.

Guru tadika : Anak2 nampak Tuhan tak?
Anak2 : Tak nampak cikgu.
Guru tadika : Tuhan ader tak?
Anak2 : Takder cikgu.

Guru tadika tadi sangat gembira sebab tujuan die nak brain wash otak budak2 tu berjaya. Tetapi dalam banyak2 budak tu ader seorg budak yg pintar, dan die pun mengangkat tangan...

Bdk A : Cikgu boleh saya cakap sesuatu.
Guru tadika : Boleh, mari ke depan.
Bdk A : Kawan2 nampak cikgu tak.
Kwn2 : Nampak!
Bdk A : Cikgu ader! kan?
Kwn2 : Ader!
Bdk A : Kawan2 nampak otak cikgu tak?
Kwn2 : Tak nampak!
Bdk A : Cikgu ader otak tak?
Kwn2 : Tak ader!

Moral of the story: bila tak nampak, tak semestinya takdak! sayangi agama
kita dengan 'amar ma'ruf dan nahi mungkar, kalau tidak kita, siapa lagi...

Blog ini adalah sebuah blog peribadi, dilindungi oleh Creative Commons © 2015 |