Datum Jelatek

A banner is seen near the Datum Jelatek Project under construction in Kuala Lumpur on January 26, 2015. The Malaysian Insider/Najjua Zulkefli

Saya merujuk kepada laporan berita bertajuk “Penduduk bertindak ganas ceroboh tapak projek ‘daerah Cina’ Datum Jelatek” - di pautan ini.

Saya percaya “2 wrongs don't make 1 right” – iaitu kesalahan orang lain tidak boleh dijadikan justifikasi kepada kesalahan sama yang saya lakukan. Contoh:

“Eleh, kau tu pun sama. lagi teruk daripada aku.”

Atau,

“Kat Pahang dengan Sarawak tu lagi teruk pembalakan haram.”

Maka, saya tidak akan menuding jari terhadap projek-projek lain yang sebanding yang mana kumpulan demonstran yang terlibat tidak pula buat bising. Sebagai contoh, beribu-ribu hektar tanah yang tergadai kepada pemaju-pemaju dari China di Iskandar. Yang ini sah-sah bakal pembeli orang dari China kerana projek dipasarkan di sana. Yg ini bukan 'daerah cina' lagi tapi saiz terlalu besar dah boleh jadi 'negeri cina'.

Jadi, melihat kepada projek Datum Jelatek sahaja, ada beberapa observations yang boleh dikongsikan untuk balance the view seperti berikut:

 

1. Nilai Pampasan dan Lokasi Rumah Ganti

Buy-back compensation yang tidak 'fair' atau ‘just’ berjumlah di antara RM250,000 ke RM300,000 untuk pemilik unit flat kediaman dan RM450,000 ke RM500,000 untuk unit perniagaan flat kedai tingkat bawah. Pemilik diberi pilihan untuk terima jumlah ini atau diberikan rumah teres di kawasan luar bandar (i.e. Rawang). Kenapa pilihan-pilihan ini tidak 'fair'?

Pertama, pampasan harus diberikan atas nilai semasa yang mengambilkira peningkatan nilai tanah di lokasi yang strategik. Ini kerana, nilai yang ditawarkan mestilah mengambilkira rumah yang mampu mereka beli sebagai ganti di kawasan berdekatan.

Kedua, rumah ganti yang ditawarkan mestilah terletak di lokasi yang sama (atau berdekatan) kerana kawasan itu sudah menjadi 'kampung halaman' mereka. Contoh yang baik ialah kewujudan flat2 yang memindahkan penduduk rumah panjang seperti di Berembang. Projek KL Gateway di Kerinchi juga memperuntukkan rumah ganti di lokasi yang sama kepada penduduk asal.

Walaupun pada masa ini isu pampasan ini dikira non-issue kerana hampir 90% penduduk telah bersetuju, tetapi kerana wujud unfairness, akan timbul bantahan dari mereka yang terkesan (ahli keluarga dll).

 

2. Justifikasi PKNS / Jaminan MB Terhadap Pemeliharaan Kepentingan Bumiputera

Justifikasi (seperti di laporan berita ini) jumlah pendaftaran Bumiputera melebihi bilangan unit yang ditawarkan adalah satu justifikasi yang lemah yang tidak memberikan jaminan projek ini melindungi kepentingan penduduk setempat selari dengan matlamat asal kewujudan PKNS. Ini kerana telah sedia maklum oleh pakar dalam bidang hartanah bilangan pendaftaran bukanlah satu kayu ukur yang baik. Bilangan ini akan berkurangan di peringkat booking dan menjadi lebih kurang lagi di peringkat sale agreement apabila banyak loan di-reject.

PKNS selaku anak syarikat negeri harus kembali ke matlamat asal penubuhan dan tidak memikirkan keuntungan komersial semata-mata. Mesti ada elemen CSR dalam setiap projek yang memelihara kepentingan penduduk tempatan. Dalam kes di Datum Jelatek, jaminan yang lebih kukuh adalah dengan menjanjikan kuota Bumiputera yang lebih tinggi berbanding garispanduan dan berbanding dengan projek2 lain oleh pemaju swasta.

KEMASKINI

http://en.selangorku.com/6663/datum-jelatek-bumiputera-sales-quota-higher-than-federal-government-projects/

Chief Minister, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim informed that the Datum Jelatek project does not give priority to foreigners; in fact PKNS has set that 50 percent of the units will be sold to Bumiputeras.

“Although the Datum Jelatek is next to Kuala Lumpur, but there are projects next to Datum Jelatek handled by the Kuala Lumpur City Hall (DBKL) and the Federal Government.

“But only 30 percent is offered to Bumiputeras. However, the State Government asked PKNS to set for more than 50 percent to be offered to Bumiputeras which comprises of 337 units.

http://www.thestar.com.my/News/Nation/2015/02/02/Housing-HBA-Datum-Jelatek/

State economic agencies and government-linked companies should cater to affordable housing for the masses and not embark on “profit-making” ventures.

National House Buyers Association (HBA) honorary secretary-general Chang Kim Loong (pic) said these agencies were set up by the federal and state governments to ensure the well-being of the people, including providing housing for the majority of population.

“They are guardians of the land alienated to them and they must understand their objective. It is not to embark on making money,” he told The Star Online when asked to comment on the recent protest against the construction of the Datum Jelatek luxury condominium in Keramat, Kuala Lumpur.

P/S: Tulisan saya ini tidak bermakna saya bersetuju dengan tindakan ekstremis dan sikap rasis kumpulan demonstran tersebut.

Tiada ulasan

PENAFIAN: Pemilik blog tidak bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang diberikan oleh pembaca.

Dikuasakan oleh Blogger.