Mengapa Sukar Ketemu Rumah Kos Rendah RM42,000? Rumah SelangorKu Tawar Penyelesaian

10354173_10152522623544998_1209530239752090583_nSaya terbaca posting oleh fanpage BN yang menghentam kerajaan DAP Pulau Pinang kerana telah meminda harga minimum bagi rumah kos rendah dari RM42,000 seunit kepada RM72,000 seunit. Sebenarnya, harga yang ditetapkan pada RM72,000 adalah merupakan sekadar cukup untuk kos pembinaan. Bermakna harga RM42,000 sebenarnya sudah lapuk semenjak ia diperkenalkan dan pemaju perlu subsidize untuk membina rumah kos rendah berdasarkan kos-kos dan kadar semasa yang sudah meningkat. Oleh kerana kos yang perlu dikeluarkan untuk membina rumah kos rendah semakin tinggi saban tahun, pemaju memilih untuk membina rumah kos rendah ini di fasa yang paling akhir atau membayar penalti yang lebih murah. Akibatnya, stok rumah kos rendah berkurangan dan tidak mencukupi untuk golongan berpendapatan rendah yang memerlukan.

Rumah SelangorKu

Ada kebaikan yang perlu disebutkan di sini semasa Tan Sri Khalid menjadi MB Selangor. Beliau telah menjenama semula polisi rumah kos rendah dan sederhana ataupun lebih dikenali sebagai Low and Medium Cost (LMC) kepada Rumah SelangorKu, di mana polisi baru telah diperkenalkan yg akan menguntungkan rakyat iaitu pemaju mestilah membina rumah LMC semasa atau serentak dengan fasa pertama projek pembangunan mereka. Dulu banyak pemaju yang simpan LMC ini di fasa2 terakhir. Apabila dah untung, mereka bungkus dan penyediaan rumah LMC terabai terutamanya yang melibatkan pemaju2 yang bermasalah. Akibatnya stok rumah LMC tidak mencukupi. Sebab itu susah nak jumpa rumah kos rendah RM42k walaupun ianya diwajibkan kepada pemaju untuk membinanya.

http://bit.ly/1tG2zmv

"5.2 Pembangunan RUMAH SELANGORKU khususnya Jenis A hendaklah dibangunkan di fasa pertama pembangunan atau serentak dengan pembangunan perumahan yang lain."

rumah selangorku

Ramai pemaju di Selangor hari ini mula mengadu menghadapi masalah kerana terpaksa mengeluarkan upfront cost yg tinggi untuk membina rumah kos rendah di peringkat awal projek pembangunan di mana modal pusingan dari hasil jualan adalah belum mencukupi. Namun ini adalah penting demi memastikan supaya rumah kos rendah dapat disediakan kepada rakyat dengan penglibatan secara langsung oleh sektor swasta. Tambahan pula, ia akan dapat menapis pemaju bermasalah di mana hanya pemaju2 yang mempunyai latar belakang kewangan yang kukuh sahaja yang berupaya menyediakan rumah LMC di peringkat awal pembangunan sekaligus mengurangkan kebarangkalian projek terbengkalai.

Pembangunan pertama to comply with polisi Rumah SelangorKu adalah pembangunan di Sg Sering, Hulu Kelang yang telah dijadikan isu.

http://www.selangor.gov.my/index.php/pages/view/630

Jika MB Selangor yang baru terus memperkasa polisi baru Rumah SelangorKu, perlaksanaan rumah kos rendah oleh sektor swasta dan delivery kepada rakyat akan menjadi lebih efisyen.

Pembaca bolehlah mendaftarkan nama untuk projek-projek Rumah SelangorKu yang akan datang jika memenuhi syarat-syarat yang digariskan di sini.

Pendaftaran di atas talian: http://ehartanah.lphs.gov.my/lphs/

Tiada ulasan

PENAFIAN: Pemilik blog tidak bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang diberikan oleh pembaca.

Dikuasakan oleh Blogger.